אודות האיגוד הישראלי לרפואה גרעינית

האיגוד הישראלי לרפואה גרעינית וחבריו

האיגוד לרפואה גרעינית מונה כ-60 חברים מן המניין, מומחים ברפואה גרעינית, ועוד כ-50 חברים שלא מן המניין, הכוללים מתמחים, טכנאים ואנשי צוות במכונים לרפואה גרעינית.

 

 

מהי רפואה גרעינית

 

רפואה גרעינית הינו תחום מומחיות ברפואה בו משתמשים בחומרים רדיו-אקטיביים לצורך דימות וטיפולים.

מיפוי - הוא המינוח השגור לתיאור התמונות המתקבלות ברפואה גרעינית. מקור המינוח הוא היסטורי מהתקופה בשנות ה-50 וה-60 כאשר המיכשור שהיה בשימוש אז ביצע פעולה של מיפוי או סריקה (SCAN) של הנבדק על מנת להפיק את התמונה.

הדימות ברפואה גרעינית מבוססת על בדיקת תפקוד האברים השונים בגוף האדם ולא רק על המבנה האנטומי שלהם, כך שניתן לקבל מידע רפואי שלא ניתן לקבלו בשיטות דימות אחרות, או שאפשר לקבלו רק באמצעות ניתוח או בשיטות אחרות מסובכות או יקרות יותר.

כחלק בלתי נפרד מהטיפול בחולה, הרופאים נעזרים ברפואה גרעינית לצורך אבחנה, טיפול ואף מניעת מחלות קשות.

לעיתים קרובות, ניתן בעזרת מיפוי לאבחן בעיות או מחלות מסוימות בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, לפעמים זמן ארוך לפני ששיטות אחרות מסוגלות לעשות זאת. יכולת האבחנה המוקדמת מאפשרת לרופאים לקבל החלטות טיפוליות בשלבים מוקדמים יותר של המחלה עם סיכוי רב יותר להצלחה בטיפול.

ברפואה גרעינית משתמשים בכמויות מזעריות של חומרים רדיו-אקטיביים (תרופות רדיו-אקטיביות) הניתנות לנבדק בהזרקה לווריד בדרך כלל.

התרופות הרדיו-אקטיביות הנן חומרים שנקלטים באופן ייחודי באברי מטרה שונים כגון עצמות או רקמות אחרת. תרופות אלה מסומנות באמצעות חומרים רדיואקטיביים שונים הפולטים קרינה מסוג גאמא.

אפשר לעקוב אחרי קרינת הגאמא בעזרת מצלמות מיוחדות, (מצלמות גמא או מצלמות PET) הממוקמות מחוץ לגוף הנבדק. המצלמות מחוברות למחשב ומתקבלת תמונה הנותנת פרטים לגבי איזור הגוף הנבדק.
חשיפת הנבדק לקרינה דומה לזו המתקבלת בזמן בדיקת רנטגן.

סוגי הבדיקות שניתן לבצע כיום ברפואה גרעינית הנן רבות. הן לעזר ברוב התחומים האחרים ברפואה, מרפואת ילדים, קרדיולוגיה, אונקולוגיה ועד פסיכיאטריה. קיימות מעל 100 סוגי בדיקות שונות שאפשר לבצע ברפואה גרעינית וכמעט שלא קיימות מערכות חשובות או אברים שלא ניתן לצלם בעזרת רפואה גרעינית.

 

,

© 2024

Imprint |  Data protection |  Site Map

created by CIC